Fiatal és még fiatalabb írók egy táborban

Immáron 14. alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a Fiatal Írók Táborát július 25. és 29. között. A helyszín ezúttal Ipolyság volt.
A legfiatalabb írók és költők magukkal hozott írásaival négy mentor foglalkozott, a 7-8 fős csapatokban ezúttal is komoly műhelymunka folyt, csiszolódtak, formálódtak a szövegek, még külön feladatok, ott helyben született ötletek rögzítésére is maradt idő, hogy ezekből szombat este a legsikerültebb műveket ki-ki felolvashassa a tábor közönsége előtt.
Kora délutántól késő estig nagyon változatos programok várták a táborlakókat, illetve neves vendégekben sem volt hiány. Grecsó Krisztiánnal és Garaczi Lászlóval Csapody Kinga beszélgetett, míg Kukorelly Endrét Juhász Katalin faggatta könyvei elő- és utóéletéről. Az irodalmi lapbemutatók során megismerhettük az Ambroozia, a Bárka, a Palócföld, a Prae és a Szőrös Kő műhelytitkait. Málik Roland költészetéről Antal Balázs beszélt, bemutatkozott a FISZ, azaz a Fiatal Írók Szövetsége, sor került az idei Pegazus Alkotópályázat kiértékelésére és a díjak ünnepélyes átadására, míg Bodnár Dániel, Császi Enikő, Fodor-Nagy Gergely pedig legfrissebb alkotásaikat olvasták fel. Az idei tábor egyik fő témája a kritika volt, ehhez kapcsolódóan Csehy Zoltán a kritikus anatómiájáról adott elő nagyon lebilincselően és impulzívan, N. Tóth Anikó Németh Zoltánnal beszélgetett a kritikaírásról, illetve a kritika lehetőségeiről, valamint Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Bende Tamás és Horváth Veronika is megosztotta velünk gondolatait arról, kiből és hogyan lehet jó kritikus, hol tart ma az utánpótlás ezen a téren. Külön öröm, hogy Grendel Lajos is megtisztelte jelenlétével a tábort, őróla tudjuk, hogy mindig is külön figyelmet szentelt a fiatal írópalánták munkáinak, most sem volt ez másképp.
A rengeteg nézni- és hallgatnivaló mellett jutott idő egy kis lazításra, beszélgetésre is Ipolyság hol vakítóan fényes, hol villámokat hajigáló, hol pedig szikrázó csillagokkal telehintett ege alatt. „Jó buli volt, sose felejtjük el, szívesen visszajönnénk” – mondták vasárnap reggel, a búcsúzáskor a fiatal és még fiatalabb irodalmárok. Mit tehetnénk még ehhez hozzá? Talán néhány fényképet, hogy aki nem volt ott, azt is megérinthesse kicsit ez a négy napig tartó varázslatos hangulat.

Hizsnyai Zoltán csapata

Mucha Attila új novellája nagyító alatt

Hizsnyai Zoltán, Grendel Lajos és Kukorelly Endre eszmét cserél

Csapody Kinga csapata

Németh Zoltán kritikussal N. Tóth Anikó beszélget

Csehy Zoltán a kritika anatómiájáról beszél

Minden szem az előadóra tapad

Bodnár Dániel, Császi Enikő, Fodor-Nagy Gergely felolvasása következik

Balázs F. Attila legújabb kötetét dedikálja

Gyülekezés a Bentlakásos Szakmunkásképző előtt

Grecsó Krisztián imádja felpróbálni mások napszemüvegét

Hizsnyai András és Sipos Janka szövegeit Gužák Klaudia illusztrálta

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Esemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>