Egy antológia születése*

(International Pen Multilingual Anthology, AB-Art, 2012)

2012 augusztusában valami elindult. A Magyar PEN Club kezdeményezésére Pécsett, a Zsolnay-negyedben írótábor jött létre, amely írótábor hangsúlyosan nemzetközivé lett, mondhatnám így is, „nemzetek feletti”, bár a mai napra ennek a kifejezésnek sokszor negatív a felhangja. Mindenesetre tény, hogy ebben a felbolydult világban Pécs városa és a szervező Magyar PEN Club vendégül látott néhány költőt, írót a világ minden tájáról. Berber és ujgur, moldáviai és horvát, magyar és osztrák, kisebbségben élő és többségi nemzethez tartozó találkozott ebben a táborban, élte együtt a mindennapjait, írta a verseit és beszélgetett és borozott, együtt.
Talán nem kell mondanom, hogy mennyire fontosak az ilyen együttlétek. Hogy mennyire fontos az, hogy képesek legyünk egymást jobban megérteni, akkor, amikor mindenütt a kölcsönös meg nem értést tapasztaljuk, amikor joggal érezhetjük úgy, hogy békétlen világunk valamiféle kataklizma felé közelít. Meggyőződésem, hogy ezekben az időkben fokozottan szükség van arra, hogy az írók találkozzanak, szellemi értelemben vett kulturális nagykövetekként beszélgessenek egymással, és kezet nyújtsanak egymásnak. A Magyar PEN Club ezzel az írótáborral erre tett kísérletet, és örömmel mondom, nem eredménytelenül. Az eredmény itt látható, ez az antológia maga a bizonyíték. Egy többnyelvű, sokféle szerzőt összekovácsoló antológia, mondhatnám így is, egy nemzetközi „Év versei”- kiadvány, amely szintén, ahogy a tábor maga is, hagyományteremtő akar lenni. És valóban, bízzunk abban, hogy évről-évre újból és újból létrejön majd ez a tábor, létrejön majd ezzel a táborral együtt ez az antológia is, hogy hirdesse azt az egyszerű igazságot, hogy az irodalomban mégis egység van, a minőségi irodalom ugyanis egyszerre nemzetközi és nemzeti, és irányzatoktól, szellemi műhelyektől függetlenül találkozik valamiféle magasabb dimenzióban.
Ez az antológia a Magyar PEN Club nemzetközi konferenciájára, a szintén hagyományteremtés szándékával született őszi találkozójára jelenik meg, mutatva azt, hogy egy nagy múlttal rendelkező írószervezet felébredt tetszhalott állapotából, és megújulva, megfiatalodva teszi a dolgát, összefogja különböző népek íróit, és egyben a világnak a magyar irodalmi jelen nagyszerűségét is megmutatja.
Köszönet illeti mindazokat, akik ennek az antológiának a megszületésében közreműködtek, külön köszönet az ötletgazda Balázs F. Attila költőnek azért, hogy megszerkesztette, gondozta a szerzők munkáit. Külön köszönet a szerzőknek azért, hogy önzetlenül átengedték munkáikat, felismerve az ügy fontosságát. És köszönet az olvasónak is, a művelt, több nyelvet is beszélő olvasónak, hogy ezen antológia keretei között is barátkozik azzal a nagyszerű, XXI. századi ténnyel, hogy műveket több nyelven, egyetlen kötet keretében is lehet olvasgatni.
Megszületett egy könyv. Minden születés öröm. Ünnepeljünk tehát.

Petőcz András
a Magyar PEN Club alelnöke

*az antológia előszava

A bejegyzés kategóriája: Könyv
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>