Christine Hoba

Poggyász

Christine Hoba

Kahn galambgyilkos, ez a szóbeszéd járja mostanság. Öreg, részeges parittyázó. Kahn ezenközben az apám is. Széles vállain hordozott keresztül-kasul a városon. Báránybőr bundájába – amelyet valamelyik lengyel piacon vett – voltam bebugyolálva, úgy hordozott folyton.
Mindenhová magával vitt. Álmos fejem hol kocsmaasztalra hajtva, hol szépasszonyok rekamiéján pihent. Így aludtam el sokszor. Kis testem Kahn bárány bundájába csavarva, lépéseinek ritmusa az éjszaka csöndjében altatóként hatott, biztonságban éreztem magam Kahn karjaiban. Aludtam mélyen.
Kora délután ébredeztünk csak. A hideg lakásban tojást és száraztésztát kerestünk. Ültünk a televízió előtt. Én az asztal alatt játszottam, míg az apám eldobott hulladékból szobrokat készített.
„A tieid mindig jobban sikerülnek”, hívott magához Kahn. Ilyenkor mindig boldogság járt át. Amíg nála lehettem, boldog voltam. Az iskolakezdéskor kezdődött a szenvedés. Az első hetekben Kahn hordott, inkább talán vonszolt az iskoláig. Imádkoztam, könyörögtem, jelentsen ki az iskolából. Morogva rázta a fejét. Vidámnak mutatkoztam, de csak őmiatta.  Ravasz, okos iskolásnak mutattam magam, de csak őmiatta. Titokban a lányvécében bömböltem.
Minden héten a péntekre vártam. Nagyon vártam, ugyanis ilyenkor a kettőnk régen megszokott szabadsága kezdődött.
Az órák alatt Kahnról álmodoztam. Lent fog várni biztosan. Az ablakból egyenesen a vállára ugrok és eliszkolunk.
„Ma Afrikába indulunk”, fogja mondani. „Egy hosszú kirándulást tervezek veled.”
Sztyeppei vándorlásunk során a vállán ülve fogom figyelni az oroszlánokat és az antilopokat, hisz sokat mesélt már róluk. Ahol megjelenünk, rózsaszínű flamingók csapata fog felszállni az égbe.
Az iskola után megjött Kahn. Ő vitte a táskámat. Nagy tenyerébe zárta kis markomat. Vidáman meséltem neki a napomról. Hirtelen felfogtam, ezen a hétvégén nem megyünk Afrikába. Ma este színházi előadás lesz, lehet hogy sikerül becsempésznie engem is észrevétlenül.
Tésztát, tojást és savanyú uborkát ettünk. Vártuk, hogy besötétedjen.
Kahn felpöccintette dobozos sörét. A sör ráspriccelt arcára, ő nagy zuhanással hátraesett a székével, én őrülten kacagtam.
Ezután elindultunk. Az esti fények a városban titkokat őriztek. Párocskák sétálgattak kéz a kézben. Kutyák vizeltek a lámpaoszlopokra. Részegek hőbörögtek. Az autók motorjaikat felturbózva száguldoztak mellettünk. A villamosok kerekei, mint megannyi csillagszóró, szikrákat szórtak. Ezek az éjszakák soha nem jelentettek veszélyt egyikünknek sem.
Kahn egy óriás volt. És én voltam a kakastoll a kalapján.


A hídon

Már néhány órája a lányt figyeljük, aki a híd alatt lakik. Nem egyedül, csapatban vannak, nyomorultul élnek. Egy különös, lakható konglomerátum, amely papírdobozokból és pléhdarabokból álló labirintus, benne a szél is eltéved, nem találja a kiutat.
Talán a langyos tavaszi szél csalogatta a lányt a folyópartra. A homokos parton guggol, trikója szabadon hagyja márványos vállát, piros pattanások virítanak sovány hátán. A parti bozótosban megbúvó kis kövekkel kacsázik a vízen. Szabályos időközökben siklanak a kavicsok a feketén csillogó víztükrön.
A kavicsok gyorsan eltűnnek. Hihetetlen gyorsasággal zúdul a víztömeg délnek, a fák lombjai fölött a másik oldalon lassan megmutatja arcát a telihold.
Ebben a pillanatban a lány az ég felé emeli karjait, és sikolt. Nincs bátorságunk felelni neki, pedig a közeli fák lombjai közt vagyunk megbújva. Kis lámpásaink mint szentjánosbogarak pislákolnak. Csak artikulátlan zümmögés szerű hang jön ki torkunkból, lemerevedve figyeljük, ahogy a lányt, aki derékig áll a vízben, felkapja a víz és magával sodorja. A telhetetlen, türelmetlen sodrás nagy sebességgel viszi lefelé a sápadt, sovány testet, majd újra csend lesz. A holdat eltakarja egy sötét felhő. Hazaindulunk. Soha nem beszélünk erről.

Thiele-Csekei Enikő fordításai

A bejegyzés kategóriája: Műfordítás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>