„Termés a rezervátum kertjéből”

2014. június 11-én a dunaszerdahelyi Arthe Caféban Jász Attila, az Új Forrás főszerkesztője mutatta be a Szlovákiai magyar szép irodalom 2014 című antológiát, amely 40 szerző verseit, illetve prózai alkotásait tartalmazza az elmúlt év lap- és folyóiratközlései alapján.
„Ez az antológia kiállta az idő próbáját. Ezekben a nagyon nehéz, forrósággal megterhelt, munkaellenes napokban is élvezettel olvasta a Normális Olvasó. Rögtön az elején félretette előítéleteit ismert és ismeretlen szerzőkkel, neveikkel és azok jelentéseivel szemben. Nem volt nehéz. Rögtön egy jó kis ködös történetbe bonyolódott, ugyanis szokásától eltérően nem összevissza vagy lóugrásban olvasott, hanem az elejétől kezdve haladt a vége felé. Kíváncsi volt a hatásra, hogy a szerkesztő vajon miért ábécés rendbe szerkesztette a kötetet. És lehet-e, működik-e így a dolog? És működik, pedig mechanikusnak tűnik az elv. De mégsem az a könyv. Van egy lüktetése, hullámzása, ami megfelel egy Normális Olvasó ritmusának. Próza, vers, próza, vers. Egy hosszabb-rövidebb történet után jól esik elácsorogni egy-egy illatos verscsokor mellett. Nem kell olvasóizomból nyomni az oldalakat, szövegeket, olvastatják magukat. A Normális Olvasó direkt nem megy be a könyvtárba, megnézni a korábbi köteteket, mert hiába lapozgatta őket az Új könyvek polcról leemelve, azért ilyenkor másképp néz, olvas és figyel az ember. És másra is. Nem akar hasonlítgatni, hinni akarja, hogy ez most egyszeri dolog, és remélhetőleg minden évben kijön egy hasonló termék, termés a rezervátum kertjéből” – mondta többek között Jász Attila, majd az ő értékelő szavai után a közönség a kötet összeállítóját, Nagy Erikát kérdezte az antológia szerkesztésének szempontjairól, a szerkesztés műhelytitkairól. Végül a jelenlévő költők a kötetben szereplő verseikből olvastak fel.
ZNIJász Attila és Nagy Erika

 • Balázs F. Attila felolvas
 • Hizsnyai Zoltán felolvas
 • Thiele-Csekei Enikő felolvas
 • Tóth László felolvas

   

  A bejegyzés kategóriája: Esemény
  Kiemelt szavak: , , , , .
  Közvetlen link.

  ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

  Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

  *


  *

  A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>