Éry Franciska

Cím nélkül

Nem Jákóbnak mondatik ezután a te neved,
hanem Izráelnek; mert küzdöttél Istennel
és emberekkel, és győztél (1Móz 32:28).

Már tizennyolc napja tart. Megszámoltam. Minden reggel tornával kezdünk, végigfutunk a Jabbók folyó partján. A tüdőt eddzük. Egész gyorsan futok, de mozgás közben fáj a bal lapockám alatt, mintha beférkőzött volna oda valami. Emlékeztet a halandóságra.
Jákobbal birkózom. Azt mondja, a beállásom egyre jobb, és egyre gyorsabban kerülöm ki az ütéseit, de a taktikán múlik minden.
Egyelőre nincs taktikám. Megfeszülök, nekirontok, fáj. Izom izomhoz szorul, és összeroppannak a szememben a színek. Jákob jó. Gyorsan mozog, kikerüli bátortalanul meginduló öklömet, majd megfordul és kiüt. A fülemben megszakad a hang, a földre terülök. KO. Gondoltam rá, hogy ott maradok, a szúrós füvön. Meghúzom magam, és talán elhalad minden fölöttem. De nincs kibúvó.
Jákob már gépszerűen ismételgeti ugyanazt. Balra lépj, ugorj, támadj, mindig a földön végzem. A portól prüszkölök, nem tudom tartani a ritmust, és egyre kevesebb az időm. Vágyakozva nézek a Jabbók sodrása felé. Szélesen szeli ketté a tájat, mélykéken siet a vize, a nap felé halad. Elképzelem, milyen a fulladás. Éjszaka arról álmodom, hogy súlytalan süllyedek, tátott szájjal csodálom, ahogy a békés víz a tüdőmbe mászik. Megtölt, befal, beteljesedik. A folyó pedig elsodor az ígéret földjére.
Naponta birkózom, és meg akarok fulladni. Piszok nehéz a nap alatt.
De ma valami megváltozott. A szokott helyen edzettünk, Jákob támadást indított. A szúrópercben megláttam a hibát. A bal bokáját rossz helyre tette. Gyorsan történt, megindultam, felé lökött az ösztön. Két kezemmel megragadtam a bokáját, és megrántottam a lábát. A földre zuhant, a feje hangosan koccant a földhöz. Már rég a földön feküdt, de a bokáját nem engedtem el. Hitetlenkedve kapaszkodtam, és az ujjaimban dübörgött a győzelem.
Istenem, Jákobot még sokszor le kell győznöm, és még sokszor leszek a porban. De amikor eljön a nap, kész leszek. Megbirkózom veled, és úgy fogsz hívni: Izráel.

A bejegyzés kategóriája: Startkő
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>