Domonkos Ágnes

Míg a halál választ

Senki nem hitte, hogy Albert és Mária együtt öregszik meg. Hogy mégis így történt, az egyesek szerint Mária türelmének volt köszönhető. Mások azt állították, inkább Albert ügyes szervezőkészségének. Némelyek azt pusmogták, Mária van olyan bölcs, kivárja, amíg Albert férfiasságának ereje alábbhagy. Afelett mégsem tudtak napirendre térni, mikor Albert az ötvenedik házassági évfordulójukon, amit eszükbe sem jutott volna megünnepelni, ha a két fiú felesége és az unokák ki nem követelik, bejelentést nem tesz.
– Bevonulunk az öregek otthonába.
Mária bólogatott miközben leszedte az asztalt. Úgy, mint mindig félévszázada. Csak a fiatalabbik meny figyelt fel, hogy a filigrán kis öregasszony a szokásosnál is apróbbakat lépdel. Szerencsére Albert nem vette észre. Isten tudja miért, időnként előfordult ez Máriával, és mindig kiváltotta Albert dührohamát.
A döntésnek gyorsan híre ment.
– Gyakrabban mondogatta az öreg az utóbbi időben, hogy unalmas a vénasszony.
Különösen sokszor fordult ez elő, amióta lábát törte. A gyógyászati segédeszköz üzlet házhoz szállította a járókeretet, mankót és egy jó kivitelű botot. Albert mindegyiket legalább háromszor cseréltette minőségi kifogás miatt.
A fiaik kételkedtek az elhatározás véglegességében.
– Ne hamarkodják el, apuka. Előbb látogassunk el néhány helyre.
Albert az idősebbik fiának, aki valamiért kedvesebb volt számára, bár ez nem akadályozta meg abban, hogy az öccsével együtt rendszeresen élhetetlennek nevezze, annyit elárult:
– Csak nem gondoljátok, hogy a négy fal között penészedek meg, miközben a nagysága savanyú ábrázatát bámulom. Számára örökre egy felkapaszkodott dzsigoló maradok.
Hetekig járták a szóba jöhető otthonokat, míg végül választottak. Kétségtelenül kellemes hely volt. Albert felkapta a fejét, amikor az intézményvezető megjegyezte:
– A lakóink kétharmada nő.
A látogatások alkalmával Albert ragaszkodott hozzá, hogy tolókocsiban üljön. A csodálkozó tekintetekre reagálva odavetette:
– Rövidesen úgyis így lesz. Legalább látják, mire számíthatnak.
A kerekesszéket mindig Mária tolta. Alig látszott Albert vállai mögött. A társalgóban hosszan elidőztek. Albert játszotta a hölgyek előtt a gáláns lovagot. Azt is kikövetelte, hogy megismerkedjenek a személyzet minden tagjával. Alig várta, hogy beszámolhasson a haveri körnek a legközelebbi csütörtök esti kártyapartin:
– Egész jó kis pipik.
Külön ügyelt rá, hogy Mária éppen meghallja, aki éppen akkor osont be egy kis nassolnivalóval.
A beköltözés az újév elejére esett. Mindenki megrökönyödésére Mária kétszobás lakrészt akart. Albert leintette. A tipp-topp kis garzonban a fal mellett állt a két ágy. Közöttük éppen elfért a kerekesszék.
Albert gyorsan feltalálta magát. Másnap bot nélkül jelent meg az ebédlőben. Rövidesen már fesztelenül tündökölt a hölgykoszorúban. Az otthon vezetője a lakók kérésére kénytelen volt heti két napra állandó fodrászt megbízni. Szükségessé vált egy manikűrös és kozmetikus is.
Márciusban Albert már a parkban sétált egy-egy kiválasztottjával. Néhány nap múlva lábfájásra panaszkodott. A napi sétához azonban patáliákat csapva ragaszkodott.
– Szükségem van a jó levegőre.
Mária néni kissé gyengélkedett, ezért az egyik nővér kísérte a kertbe. Albert erősen rátámaszkodott. Az intézetvezetőhöz néhány nap múlva jutottak el a panaszok.
– Intim részeken tapogat az öreg.
A botrány az új nővér munkába lépésének másnapján robbant ki. A fiatal lány szakmai gyakorlatra jelentkezett az otthonba. Felháborodásában ellökte. Albert nagyot esett és éjjel félrebeszélt. A reggeli ellenőrzésnél már eszméletlenül találták. Senki nem értette, Mária miért nem szólt. A mentő gyorsan érkezett. Az infúziót azonnal rákötötték. A kérdésre, hogy kísérőként ő is megy-e, Mária hangos nemmel válaszolt.
Aznap délután először jelent meg a társalgóban. Hosszasan és könnyeden csevegett a lakótársakkal, akik megjegyezték:
– Kitűnő beszélgetőpartner.
– Nemhiába. Született úriasszony.
Kiderült, Albert segédként dolgozott Mária apjának bútorüzemében a háború utáni években. A törekvő fiatalember hamar megkedveltette magát a családdal. Mária vonakodott a házasságkötéstől.
– Mire vársz, elfogytak a jóvágású fiúk a háború alatt! – érvelt a jótékony  família.
– Igaz, a vőlegényednek nyomába sem léphet, de a snájdig, kifinomultan művelt ügyvéd ott maradt a Donnál – szajkózták a bizalmaskodóbbak.
A kézfogó után a vőjelöltet beíratták a műszaki egyetemre. A költségeket elbírta az üzem. Minden a legnagyobb rendben zajlott. Nászútra Abbáziába mentek. A tengerparton az ifjú férj folyton forgott a nők után.
Albert kórházba kerülésének másnapján Mária igénybe vette az otthon szépségipari szolgáltatásait. Azt gondolták, a kórházba készül. Délután kiadós sétára indult. A parkban leült egy padra és hátradőlt. Lehunyt szemmel, mosolyogva fürdőzött az áprilisi napsütésben.
Néhány nap múlva az otthon vezetője közölte vele:
– Albert bácsi válságos állapotban van.
Mária rezzenéstelen arccal hallgatott. Később is a legtöbb, amit hozzáfűzött az érdeklődésekhez, csak annyi volt:
– A fiaink tudják, hogyan kell elrendezni a temetést.
A betegszállító kocsi május végén jelent meg a bejárat előtt. Senki sem számított rá. Mária éppen visszatérőben volt a sétából két délceg öregúrral az oldalán. Mindenki összecsődült a ribillióra.
– A szobámba nem vihetik.
– Mária néni, értse meg, csak ott helyezhetjük el.
Mária magán kívül üvöltött.
– Miért nem haltál meg?!
A mentősökhöz rohant és megragadta a kezüket.
– Vigyék el!
Éjjel kettőig a folyosón üldögélt. Mintha reszketett volna a feje időnként. Mikor eltűnt, megnyugodtak az éjszakás nővérek.
Reggel az ügyeletes a szokásos mondókájával jelent meg:
– Szép jó reggelt, fiatalok!
Mária a fal felé fordulva aludt, ezért Albertet tette rendbe először. Morgolódott egy kicsit:
– Miféle hajszálak kerültek Albert bácsi kezébe?
Mária ágyához lépve felemelte a gyógyszeres dobozt.
– Nem tetszett bevenni az esti gyógyszereket.
Mivel nem kapott választ, megismételte. Egy torz hang érte utol a másik oldalról.
–  Ne fáraszd magad, kisanyám, gyere inkább közelebb! Ő már órákkal korábban kihűlt.

A bejegyzés kategóriája: Próza
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>