Zakariás Cecil

Tizenhárom

Iván a három napos, régóta áhított szabadságának első délelőttjén megállt a közel ötven négyzetméteres krumpliföldjük közepén, és magabiztosan körülnézett. Már messziről kiszúrtam, amikor befordultam a telkük előtt kanyargó sáros mellékútra. Biztos élvezte családja és munkatársai hiányát, illetve az ebből fakadó nyugalmat. A tőle elvárható legnagyobb hetykeséggel támaszkodott a földbe szúrt ásóra, ahogy közeledtem felé. A hideg szél égő levelek pernyéjét fújta arcomba. Lassan eloldalgott az ősz.
Kezeim már elfáradtak a nagy csomag cipelésétől, de bosszúságom elszállt, amint megláttam, hogy sietve lépkedett felém sáros gumicsizmájában. Majd elmosolyodott, ami szokatlan tőle, és széttárta karjait. Egy másodperc töredékéig felemelő érzés lett rajtam úrrá, mert azt hittem, meg fog ölelni. Ám ehelyett csak elvette a kezemben tartott műanyag ketrecet, és azonnal kiengedte annak tartalmát, a macskáját. Gyengéd mozdulattal tette nyakára a halványkék pórázt.
Minden rendben ment a nyirokduzzanat leszívásával, vágtam bele fontoskodva, mert tudtam, milyen sokat jelent neki ez a kisállat. Két napja felajánlottam neki, hogy elviszem állatorvoshoz, mert egy volt osztálytársamnak nemrég nyílt rendelője a belvárosban.  Megköszönte, és elmotyogta, mennyire megérintette ez a gesztus. De igazából már csak a macskájára figyelt. Nem is akart semmi mással foglalkozni.
Legyintettem, és abban reménykedtem, hálásabb annál, mint amilyennek mutatja magát. Jobbnak láttam, ha el sem árulom, hogy az orvos szerint már eléggé válságos volt az állapota tizenhárom évesen. És azt sem mondtam neki, jobban szerettem volna, ha ő jön el hozzám a kis kedvencéért. Ha sikerült volna rávennem, és nem gondolná magát túl elfoglaltnak, terveim szerint máshogy alakult volna a délelőttünk.
Elég hűvös van itt, konstatáltam fennhangon, és eltúlzott mozdulatokkal dörzsöltem karjaimat a fáradhatatlan szélben.
Hosszú percek óta először nézett rám hideg kék szemeivel. Mint aki jótékonykodni készül, komolynak szánt hangvétellel mondta, ha tényleg nagyon átfáztam, indulás előtt akár felugorhatunk hozzájuk egy teára.
Színlelt vonakodással fogadtam el a meghívást. Elindultunk, és az őszi leveleken ropogó lépteinket is túlharsogta kedvence dorombolása. Először kevésbé rendben tartott, majd gondozottabb kertek alatt haladtunk el, ahogy szürkésfehér panelházukhoz közeledtünk. Közben elmesélte, szabadsága alatt fel szeretné ásni a krumpliföldet. De azért pihenne is, a hét közben ritkán vannak otthon a szülei, akikkel még mindig együtt lakik annak ellenére, hogy nem jöttek ki jól egymással.
Hangosan csapódott be mögöttünk a súlyos ajtó, ahogy beléptünk a lépcsőházba. Rögtön karjára vette a pórázon tartott kisállatot, ahogy elindultunk a harmadikra. Szótlanul másztunk felfelé a lépcsőn, csak csoszogásunk visszhangzott. Mindig is hallgatagnak ismertem, és én sem voltam az a beszédes típus.
De lakásukba érve ahelyett, hogy nyugalom fogadott volna hármunkat, egy családi jelenet kellős közepébe csöppentünk. Édesanyja könnyes szemekkel jött elénk.
Sírva nyögte ki, hogy nagyapja elment. Elvitte az a rossz szíve, valószínűleg ezt mondta, de a hüppögésétől alig lehetett érteni. Ma reggel telefonáltak nekik a kórházból, hogy ez történt.
Megkövülten álltunk a hír hallatán a hímzett falvédőkkel teleaggatott előszobában. A nyitott konyhaajtón át a család további négy tagja is minket kémlelt. Jó barátommal kétségbeesetten egymásra néztünk. Tekintetében döbbenet tükröződött.
Engem viszont hirtelen csak egy gondolat nem hagyott nyugodni. Mi van, ha Iván, akinek szívébe szinte mindenki képtelen belopni magát, szabadnapjának előestéjén belefutott az ördögbe – csak épp nem emlékszik rá, mert azóta már túl sokat ivott a megrázó találkozás miatt –, és egy hosszú vita után, zilált lelkiállapotban kialkudta, hogy nagypapájáért cserébe még élhessen pár évet macskája.

A bejegyzés kategóriája: Startkő
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>