Vidéki Bianka

Első és utolsó

Neked nem volt eleinte nagyon rossz? – kérdezte a férfi évekkel később, amikor már újra szóba álltak egymással.
El kellett gondolkodnia a válaszon. Nem mintha nehézséget okozott volna a februári hajnal felidézése.
Ugyanakkor ébredt, mint máskor, percekkel negyed hat után. Megcsinálta a tejeskávéját, sok tejszínhabbal, ahogy szereti, és visszabújt az ágyba. Hátát az ágytámlának döntötte, melengette a tenyerét a bögrén, töprengett. Negyven perce volt még, negyven kincset érő perce csak magára, mielőtt körötte a családi gépezet mozgásba lendült.
Az íráson merengett, az olasz házon meg a nyári terveken. Főképp az íráson.
A kanál a bögre falának ütődött, az ismerős zajra hiányérzete támadt. Máskor ilyenkor már elkezdődött volna.
Bizonytalanul nézett szét. És egyszerre tudta, nem késik, elmarad az indignált felcsattanás: – Volnál szíves halkabban keverni a kávéd? Nem igaz, hogy nem múlhat el egy hajnal se a csörömpölésed nélkül!
Egykisszerencsével, nem, ha egy kicsit is az eszénél marad, soha többé nem kell a kávékavargatás miatt aggódnia. Egyáltalán az ágyban való evés-ivás miatt se. Sem a szertehagyott ruhák, a késő éjszakai olvasás, a billentyűzet hajnali kattogása miatt. Soha többé nem kell mások rigolyáihoz alkalmazkodnia.
A szabadság tudata a másodperc törtrésze alatt áramlott szét ereiben. Akár az adrenalin. Harminchárom éves volt, és életében most először nem függött senkitől.
Hirtelen elnevette magát. Először hangtalanul rázkódott a teste, majd egyre hevesebben és hangosabban. A kávé kilötyögött, de kit érdekelt? Őt aztán nem, rajta kívül meg senki nem volt az ágyban.
Egyedül arra nem tudott visszaemlékezni, hogy a meztelen talpak csattogását hallotta-e meg előbb, vagy az álmosságtól résnyire szűkült tekintetet érezte-e meg magán. Felnézett, az ajtó irányába, a borzas pulikutya haj alatt rejtőző szempárba:
– Nem elég, hogy elváltok, most már aludni sem lehet ebben a házban!?
Éppen olyan szemrehányó volt a hangja, mint az apjának.

A bejegyzés kategóriája: Startkő
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>